christmascactus

март 29, 2009

На прибежка

Filed under: la vita e bella — admin @ 10:44 pm

Последния месец естествено имах почти всеки ден неща за блогване, но и тотално никакво време за което..:)  Срещи с нови и интересни хора почти всеки ден, в работата или извън, както и безброй интересни неща за четене. Нещо бях споменала миналата година за малко домашно роботче, което да ходи след мен и да блогва, ползвайки чипове от паметта ми. Е – вече ми трябва ъпгрейд(upgrade) и за него – ще трябва да може да тича след мен, иначе няма шанс.

Количеството супер интересни хора и четива нараства лавинообразно, а времето – си е все толкова – 24 часа, 8 от които за сън, няма как. Това, че често ми се иска да мога да вдигна bandwith-а на собствената си глава, не е като гледам само при мен. Явно съм на тази страна на матрицата. Други си седят в колиба близо до пред-пустинята и чакат тази година да завали, по изключение. 

Хората с многото и ценна информация като мен са обагодетелствани, определено. Трябва само да внимаваме да не се вкарваме в недоспиване и обездвижване, за останалото се намира алгоритъм. Да – нещо като оптимизация какво да изчетеш сега и какво после, а не по линейния начин от доброто старо време, когато информацията беше хубаво спокойно нещо, а не океан.  Сега – просто чета това, което ще ми трябва най-скоро. И добре, че е метрото, иначе за книги не знам кога ще ми остане време..

От последния месец имам няколко неща, които много искам да маркирам, защото си струват. Ще ги споделя и с вас – дано да са ви полезни.

Първото е олицетворение на голямата ми детска мечта да летя:) :

Творението се нарича wingsuit, или – ‘крилат костюм’ – на български. Засега се изисква сериозна и скъпа (около 20000Е) подготовка за да се научи човек да го ползва (разбирай – без да се пребие), но – винаги ще има и подобрения, нали? 🙂

Второто много приятно, свободолюбиво нещо от последния месец, е сайтът Contemporary Nomad ( Съвременен Номад)

Идеята е, че някой ден ти писва от претъпкани градове, матричен живот и изнервящо ежедневие, бетон и – ето ти един сайт, от който можеш да си планираш едно малко бягство.  Можеш даже и да не се връщаш:) Е, трябва сериозно да ти е писнало, за което.

Сериозно има хора, които са минали по пътя на планирането как се става съвременен номад и знаят как най-лесно се  пътува накъдето ти видят очите. И –  дори как се намира временна работа каквато падне и как се спи където се отвори най-изгодно, даже и за без пари.  Засега не съм се запътила да ставам какъвто и да е номад, но мисля сайта предлага много безценни идеи как човек да си направи една приключенска ваканция, която никога няма да забрави.

И третата находка, която искам да споделя, е едно интервю с Ивон Шуинар – създателят на Patagonia . Тези от вас, които са си купували планинарска екипировка, знаят това име. Човек, правещ бизнес, но никога не възприемащ себе си като бизнесмен, а като спортист с мисия в бизнеса. И всъщност той е такъв, безспорно. Негови са думите:

Винаги съм избягвал да мисля за себе си като за бизнесмен. Бях катерач, сърфист, каякар, скиор и ковач. Просто ни беше приятно да правим добри джаджи и функционални дрехи, такива каквито ние и нашите приятели искахме…
…След като обмислихме отговорностите и финансовите си задължения, един ден ми хрумна, че все пак аз съм бизнесмен и вероятно ще бъда такъв още дълго време. Беше също ясно, че за да оцелеем в тази игра, трябва да станем сериозни. Знаех, че никога няма да съм щастлив, ако играя по нормалните правила на бизнеса. Исках да се дистанцирам възможно най-много от тези костюмирани трупове с нездрав цвят на лицето, които виждах по рекламите в самолетните списания. Ако трябва да бъда бизнесмен, щях да го направя по свой собствен начин

А ето така изглежда и работното му място:

Ивон Шуинар

😉

Надявам се ви беше приятно да разгледате моите находки. Споделяйте, ако ви попадне нещо вдъхновяващо

Advertisements

Вашият коментар »

Няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: