christmascactus

юли 23, 2009

Плувен маратон Галата-Варна – 69 издание – насам народе! :)

Filed under: Спорт, la vita e bella — admin @ 3:53 pm

Ето дойде и времето да се постегнем за път към Варна и да преплуваме 5-те километра в моренцето, както и досега!

Тази година датата на събитието е 2 август, тъй като традицията повелява провеждането на Галата-Варна да е в първата неделя от август. Часът и мястото на срещата – 8 сутринта, Морска гара.

За тези от вас, които не са чували досега за Галата-Варна, ето малко пояснителна информация:

карта на маршрута

карта на маршрута

Маратонът Галата – Варна е най-стария плувен маратон у нас. Провежда се от 1939 г насам е предназначен за всички, които обичат плуването, морето и приключенията.

Провежда се ежегодно първата неделя на месец август, сутринта.

Стартиран от ентусиасти, понастоящем маратонът се провежда под патронажа на община Варна, Български Военоморски флот и спортен клуб ‘Черно море’. За безопасността на участниците се осигуряват спасителни лодки и военни катери по цялата дължина на трасето.

Стартовата точка на маратона е нос Галата, а финалната – 2 буна на централния плаж. Дистанцията по права линия, мерена чрез способ на военните, е 4400 м., но тъй като плуването е в открити води, участниците изминават поне 4,5 км. Времето за финиширане е фиксирано и е 1час и 30 минути след финиширането на първенеца. Обикновено това означава, че останалите плувци имат сумарно 2ч и 20мин да изминат дистанцията, в противен случай изоставащите биват прибирани от спасителните лодки и катери.

За най-добрите има парични награди в няколко категории.

Ограничение за възрастта на участниците няма- най-младите са обикновено на 8-9 години, а най-възрастните – плувци-ветерани. Това, което се изисква е желание, любов към морето и издръжливост да преплувате дистанцията:).Повече за историята на маратона и неговите правила можете да прочетете оттук:
http://varnamaraton.info

Дългогодишните традиции на организаторите на маратона Галата-Варна дадоха основание град Варна да бъде избран през 2009г от международната организациа по плувни спортове FINA за домакин на кръг от световното първенство по плувен маратон
Повече информация: http://www.varna10km.com/index.php

тръгване от Морска гара

тръгване от Морска гара

Много ще ми е интересно дали ще усетя преплуването по-различно този път – досега съм го плувала 2 пъти и честно казано, имаше някои разлики. Дали защото втория път стартът беше даден от успоредно подредените военни катери и трябваше да скачаме директно от тях, което си беше адреналин, или защото морето беше малко по-развълнувано – не знам. За всеки случай съм сигурна, че морето е едно голямо живо същество, имащо своите настроения и си струва да се почувстваме деца на природата чрез него.

отплуване от Морска Гара в посока нос Галата

отплуване от Морска Гара в посока нос Галата

За тези от вас, които планират пътуване от София – нека побързат, защото спалните места са на привършване, а кушети за известен период няма и не е ясно докога.

а така изглежда финала - голям червен балон на втора буна

а така изглежда финала - голям червен балон на втора буна

плуването по трасето е охранявано от лодки и катери

плуването по трасето е охранявано от лодки и катери

Причината да напиша този пост се роди най-вече от това, че събитието е супер готино, а твърде много потенциални участници в него изобщо не са го и чували. На времето, в недалечната 2006г, аз научих от приятел за него и постоянно срещам хора, които се чудят защо не го знаят. Най-пресният ми пример е приятелка, която се е изявявала като състезател по плуване в Бургас+ родителите и са национални и световни шампиони по подводно ориентиране.  Мисля местните организатори тр. да посвършат малко повече работа по промотирането, както и комитета по младежта и спорта да понапише поне статии тук-там из нета.
На организаторите от Варна три пъти им се обаждах по телефона да си публикуват информацията за тази година и – нъцки, ще ще и – още няма нищо. Сигурно ще я сложат на 31-ви по обед, отказвам се да звъня вече:))

Не стига това, ами и на международния сайт, където събитието е упоменато като Pre Race Marathon, няма публикуван час и сборен пункт за участниците. Но – да кажем улисали са се в организацията с кръга от световната купа, дано за другата година да си вземат поука.

Аз, като двукратен участник в маратона, съм на разположение за всякакви въпроси. Най-добре е да ми ги задавате през фейсбук групата, която направих за целта, за да може по-добре да се вижда и от останалите фенове:)

Ще се радвам да се видим на маратона!:)

galata-varna

П.С. Днес си позволих да направя някои добавки към написаното, а именно – да поставя открити в мрежата снимки от събитието от предишни години. Надявам се така да го усетите още по-живо:)
Публикуваните снимки са от галерията на plam1970 от snimka.bg, която искрено ви съветвам да разгледате – снимките са страхотни!
Препоръчвам ви да разгледате и галерията на xpicmo.com – също заслужава да се види!

П.П.С. Искам да изкажа благодарност на http://www.moreto.net за публикуването на актуална информация за маратона. Важно е да има инициативни медии край хубавите събития! 🙂

Advertisements

30 коментара »

 1. Надявам се, че няма да се засегнете, но маратонът е 69ти поред, а не 39ти.

  Радвам се, че снимките на сайта са ви харесали, описание на протичането на маратона, можете да намерите тук: http://xpucmo.com/blog/?p=148

  Поздрави, и се надявам още повече плувци да се присъединят към това прекрасно традиционно изпитание на силите срещу морето.

  Коментар от Елена Енева — юли 30, 2009 @ 4:03 pm

 2. Не е ли 69 издание маратонът?
  Участвал съм 1953 година, но съвсем любителски заради идеята.

  Коментар от kanew — юли 30, 2009 @ 9:51 pm

 3. Здравейте,

  Много ви благодаря за коментарите и не само, че няма да се обидя, ами дори съжалявам, че някой не видя грешката по-рано, най-вече аз … Много се извинявам на всички за допуснатата неточност! От 39-та година – първата на маратона.. и – оттам. Промених и във фейсбук групата каквото можах, там събитията обаче не им се редактират имената и ще тр. да го създам наново и да поканя хората пак.
  Ето как човек разбира, че писането на неща, носенето на отговорност пред други хора, изискват и поне малко редакторска работа от външен човек, който разбира!
  Всичко, което написах, беше в извадки от свободното ми време и изцяло с идеята да се направи нещо, което би тр. нашата любима администрация да направи (и затова и се плаща..) Поне да се бяха сетили да ми се обадят, както аз им звъних да си качат инфото на сайта, който и сега е с непълно такова..

  Коментар от christmas_cactus — юли 31, 2009 @ 7:00 am

 4. Здравейте,

  Днес участвах на маратона. Морето, като по чудо, беше спокойно и нямаше медузи (поне аз не срещнах). Дадох всичко от себе си и финиширах за 1 час и 34 минути. Сравнително доволен съм от себе си, при все че не съм тренирал плуване, а сумарно във водата нямам 30 часа плувно време.

  Палазов завърши трети. O_O

  Поздрави на всички.

  Коментар от SkilucK — август 2, 2009 @ 2:43 pm

 5. Ами браво на тебе!:) Аз финиширах за 1:53, но предвид в каква форма бях като цяло, съм ок с резултата си. Ти усети ли гадното течение, което постоянно дърпаше към брега? Аз не спрях да се боря с него и да си коригирам траекторията, и все се оказвах по-наляво отколкото трябва да бъда

  Коментар от christmas_cactus — август 3, 2009 @ 8:59 am

 6. Даже не съм го усетил. Аз даже отидох много надясно. От лодките ми свириха да съм отишъл по-наляво. 😉

  И твоето време е добро – като за непрофесионалист. То да се изплува даже е доста добре. Евала!

  Коментар от SkilucK — август 3, 2009 @ 12:22 pm

 7. Daite vremenata i klaciraneto/man and woman/

  Коментар от Анонимен — август 3, 2009 @ 1:49 pm

 8. az sam na 13 godini i go izpluvah to4no za dva 4asa.ne e idealno vreme no az nikoga ne bqh pluvala pove4e ot 3 km. dori i v baseyn.zatova sam dovolna 4e izob6to uspqh.

  Коментар от бети — август 3, 2009 @ 7:48 pm

 9. Браво Бети!:) Това си е супер резултат, все пак си на 13 и като капацит белият ти дроб и сърцето имат още да се развиват. Тепърва те чакат все по-добри резултати!:) Сега си тренирай редовно и разказвай на всичките си приятели колко е яко като приключение да изплуваш залива!

  Коментар от christmas_cactus — август 3, 2009 @ 9:21 pm

 10. бях там за пети път всичко е супер

  Коментар от Евелин — август 4, 2009 @ 7:48 pm

 11. На 26 год съм и преплувах маратона за 11-ти път, за 1ч 6мин. За последно го плувах през 2005 год, защото през следващите години все се случваше да съм извън страната по това време. Забелязах някои промени, най-вече при старта. За съжаление, въпреки че маратонът се проведе за 69ти път, отново не успяха да създадат организация при старта и не се даде равен шанс на всички. Затова и първите подобриха рекорда. Догодина, живот и здраве, ако съм в България, отново мисля да го плувам.

  Коментар от Кристиян — август 4, 2009 @ 8:58 pm

 12. Ей, браво и на теб! Супер ти е резултата 🙂 Опитът си има значение! А за старта – уви, така си беше, не знам какво му е толкова трудното да се тегли едно въже между катерите и да се снима кой е под него и кой-пред?

  Коментар от christmas_cactus — август 4, 2009 @ 9:12 pm

 13. Аз съм майката на Стефан Петров ,той е на 10 години и е от Варна. Представи сe страхотно, времето му е 1 час и 9 минути,завърши 31, за него нямаше никаква награда. В неговата възраст си мисля, че това си е негов личен рекорд, но няма статистика. През 2008 година беше най-малкият участник. Гордея се с него. Тренира плуване в ПСК „Черно море“с треньор Борислав Георгиев. Тази година имаха късмет, морето беше спокойно. Организацията беше по-добра. Успех на всички обичащи плуването!

  Коментар от Румяна Петрова — август 4, 2009 @ 10:41 pm

 14. Супер! Браво на Стефчо и на всички млади таланти като него! Когато за пръв път участвах в маратона, през 2006-та, бях приятно изненадана от присъствието на толкова много и млади хора – деца, тинейджъри. Мислех си, че повечето ще са на 20+, но се оказа, че младите приключенци със спортен дух са на линия 🙂 Браво и на децата, и на родителите им, че ги възпитават в правилните ценности, а не само да се гледат филми с агресия и повърхностни неща

  Коментар от christmas_cactus — август 5, 2009 @ 9:01 pm

 15. Ето още снимки и разказ за участниците и любителите на маратона – http://xpucmo.com/blog/?p=267

  Поздравления за всички! Бяхте страхотни!

  Коментар от Елена Енева — август 6, 2009 @ 9:49 am

 16. Здравеите!
  Нарисах коментар по грешка към /водна зона/Мисля че или разстоянието е по малко или има попътно течение.Подробности от другия коментар.

  Коментар от Dimitar Mihailov — август 7, 2009 @ 7:33 am

 17. Здравейте почитатели на водните спортове!
  christmas_cactus, прибързваш с констатациите!
  Публикувал си снимки от Водна Зона (но от 2008 година), а посочваш други галерии.
  Подробен фоторепортаж има и 2008 и от 2009 година и друга информация, включително и резултатите!
  Коя друга медия ги е публикувала?
  Също така вече са публикувани и снимките от Световната купа и още нещо за което другите медии не искат да пишат!?
  Доколкото виждам от официалните резултати Георги Палазов е:
  1. Михаил Георгиев – 0.47,03;
  2. Георги Палазов – 0,47,12;
  2. Иван Божков – 0,47,12…
  Във Водна Зона можете да намерите различна информация за маратоните, плувните състезания, галерии.
  Снимки от Галата-Варна 2008
  http://photo.vodnazona.com/index.php?etc=gallery&act=view&id=75
  Маратон Галата-Варна 2009
  http://photo.vodnazona.com/index.php?etc=gallery&act=view&id=117
  10 км Световна купа, Варна 2009
  http://photo.vodnazona.com/index.php?etc=gallery&act=view&id=120
  Успех на всички плувци!
  Йордан Христов – гл. редактор на Водна Зона
  http://www.vodnazona.com
  office@vodnazona.com

  Коментар от Jordan — август 8, 2009 @ 7:22 pm

 18. Здравей,

  Всички снимки, публикувани от мен са с линкове към източниците им и да, всички са от предишни години, главно от 2008. Идеята беше хората да добият по-добра представа за събитието и ако им хареса, да дойдат на 69-тото издание, на 02.08.2009.

  Действително някои от снимките са със знака на Водна Зона, но аз предполагах тяхното публикуване е уредено между вас и plam1970, който ги е сложил(а) на snimka.bg Ако случайно не е така – пиши ми, ще пренасоча линковете към вашите галерии.

  Относно публикуването на актуална информация за маратона и други плувни събития – да, вашите фоторепортажи са много добри и вие сте наистина от първите, отразили така обстойно събитието! Благодарим ви за което!
  Ще поставям линкове към вас при всяко следващо писане за маратона и дано да става все повече информацията за него в медиите

  Коментар от christmas_cactus — август 8, 2009 @ 8:58 pm

 19. Интересно тут у вас

  Коментар от Инара — август 15, 2009 @ 12:04 am

 20. здравейте тази година мисля да се пробвам в маратона до сега бях от другата страна охранявах плувците.

  Коментар от георги — февруари 5, 2010 @ 10:17 pm

 21. Здравейте, на 1 август ли ще се проведе 70-тия плувен маратон Галата-Варна?

  Коментар от Иван — юни 30, 2010 @ 3:06 pm

 22. Здравей, да, тази година първата неделя на август се пада 1-ви и юбилейното, 70-то издание ще бъде тогава. На сайта са качили малко информация, но не се намира много лесно в нета: http://varnamaraton.info/

  Коментар от christmas_cactus — юли 1, 2010 @ 1:49 pm

 23. В наредбата на 70-то издание на маратона пише, че за преплували разстоянието се считат всички, които са пристигнали на Финала 120 мин след старта. В предишните издания беше 90 мин след първия финиширал, ако ни е се лъжа. Това е промяната, която виждам.

  Коментар от Иван — юли 5, 2010 @ 9:57 pm

 24. Хм, това би било сериозна промяна, предвид, че преди с 90-те мин. след първия се събираха към час и 20 мин, тъй като причист финиш без гафове като 2009-та за по-малко от 50 мин е почти недопустимо. Сега за 2ч ще си е предизвикателство, особено ако излязат вълни

  Коментар от christmas_cactus — юли 5, 2010 @ 10:36 pm

 25. И Аз искам така 🙂

  Коментар от Василий — юли 28, 2010 @ 8:36 pm

 26. […] Галаца до Варны 14 августа 1914 г. Источники: chernomore.bg и christmascactus.wordpress.com | Перевод: […]

  Pingback от Плавательный марафон «Галац – Варна» | В Болгарии.ком — юли 28, 2010 @ 10:55 pm

 27. А някой може ли да ми каже къде мога да намеря класирането и снимки от маратона 2010г Благодаря

  Коментар от Георги — август 14, 2010 @ 11:53 am

 28. Ами засега май намирам само на призьорите, ще добавя ако открия пълно класиране. За 2009-та миналата година изкараха по едно време, дано да има и за тази

  Коментар от christmas_cactus — август 14, 2010 @ 4:51 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: